Languages

  • Nederlands
  • English
  • Français
  • Deutsch

User login

Huwelijk in het nieuws

Straffen voor schijnhuwelijken worden vertwaalfvoudigd in Belgie

By 38936928
No answers yet

 

Joined: 16-12-2012
Posts: 12

 

 

Nieuwsbron : GVA Categorie : Binnenland Gepubliceerd : Dinsdag 19 Maart 2013 om 23:06

 

De straffen voor schijnhuwelijken vertwaalfvoudigen en de strafrechter zal schijnhuwelijken zelf kunnen ontbinden. Ook schijnsamenwoonsten worden aangepakt. Dat besloot de Kamercommissie Justitie zopas. Ze keurde een wetsontwerp van justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) goed om de strijd tegen schijnhuwelijken op te voeren. N-VA, VB en Groen onthielden zich.


 

In 2012 werden 9.064 onderzoeken naar schijnhuwelijken ingesteld. Het probleem blijft dus groot en daarom wordt de wet verstrengd. Hoe?

 

 

* De straffen gaan behoorlijk omhoog: van drie maanden en 600 euro boete voor een gewoon schijnhuwelijk naar drie jaar en 3.000 euro boete. Van twee jaar en 3.000 euro boete naar vijf jaar en 30.000 euro boete voor een gedwongen huwelijk.

 

* De procedures worden beter op elkaar afgestemd. De strafrechter zal ook een schijnhuwelijk kunnen ontbinden. Nu moet dat nog in twee aparte procedures gebeuren. Een ontbonden schijnhuwelijk zal ook automatisch door een inreisverbod van maximum vijf jaar worden gevolgd.

 

* Ook het misbruik bij gezinshereniging van samenwoners wordt aangepakt. Reden: steeds meer mensen die afgewezen zijn voor een schijnhuwelijk, proberen het opnieuw via een "schijnsamenwoonst". En daar is geen regeling voor. Om die reden wilde het Antwerpse parket destijds zelfs het statuut van wettelijk samenwoner afschaffen. Het wetsontwerp van Turtelboom bevat een definitie bevatten van wat een "schijnsamenwoonst" is. Dezelfde maatregelen die nu tegen schijnhuwelijken bestaan, zullen dan ook tegen schijnsamenwoonsten kunnen.

 

* Bovendien komt er een termijn in de wet waarbinnen de ambtenaar van de burgerlijke stand moet beslist hebben of een huwelijk doorgaat of niet. Nu bestaat zo'n termijn niet. Wie wil trouwen, zal binnen de drie maanden een antwoord moeten krijgen van de ambtenaar van de burgelijke stand. In die periode kan de ambtenaar nakijken of de documenten geldig zijn of niet. Als de ambtenaar binnen die drie maanden niet heeft beslist, dan wordt het huwelijk goedgekeurd. Als de ambtenaar van burgelijke stand denkt dat het een schijnhuwelijk is, dan contacteert hij het parket en dat heeft nog eens maximum vijf maanden de tijd om een onderzoek te doen. Als er dan geen reactie is, dan wordt het huwelijk voltrokken. Als het parket vindt dat er een schijnhuwelijk is, dan wordt het niet afgesloten.

 

* Ook de consulaten en buitenlandse ambassades zullen kunnen onderzoeken of een Belg die in het buitenland wil trouwen geen schijnhuwelijk pleegt. Dit onderdeel moet volgende week nog in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken worden goedgekeurd, maar daar worden geen problemen meer verwacht.

 

Bron