Languages

  • Nederlands
  • English
  • Français
  • Deutsch

User login

Huwelijk in het nieuws

‘We liggen op uitsterfkoers, maar niemand heeft het erover’

By Coaching
No answers yet

 

Joined: 30-11-2012
Posts: 62
Krimp in West-Europa Het lage geboortecijfer was wel het laatste waar politici zich druk over maakten – afgezien van radicaal rechts. Demografen vinden het hoog tijd dat dat verandert.
 
‘Nieuwkomers maken we zelf’ is de slogan van het Vlaams Belang voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen in oktober. De partij is bang dat autochtone Vlamingen in de minderheid raken en roept hen op meer kinderen te krijgen. De Duitse radicaal-rechtse partij AfD doet in het verkiezingsprogramma gezinsvriendelijke voorstellen om te voorkomen dat het „Duitse staatsvolk” verder krimpt.
 
Drie jaar geleden kende Europa voor het eerst in de moderne geschiedenis een negatieve natuurlijke bevolkingsgroei. Sindsdien is het aantal sterfgevallen de geboortes blijven overtreffen. Maar de verschillen tussen landen, en vooral tussen Oost en West, zijn groot. Veel Oost-Europese landen kampen met een dramatische krimp. Het effect van lage geboortecijfers wordt er versterkt door het vertrek van jonge inwoners die in West-Europa een toekomst zoeken. In West-Europa begon de ‘autochtone krimp’ in sommige landen al decennia geleden – in Duitsland al in de jaren zeventig. Alleen immigratie zorgt nog voor netto groei.
 
In Nederland zou de krimp zonder immigratie rond 2030 kunnen toeslaan. Uit de hoek van politieke partijen als PVV en Forum voor Democratie (FvD) klinkt regelmatig de vrees voor ‘omvolking’: de autochtone Nederlander zou ‘vervangen’ worden door immigranten uit het Midden-Oosten en Afrika. FvD-leider Thierry Baudet verzet zich tegen immigratie en pleit voor een „dominant blank Europa”. Toch blijft een oproep uit radicaal-rechtse hoek om meer kinderen te krijgen hier vooralsnog uit. In het vrijgevochten Nederland wordt het volgens Sarah de Lange, bijzonder hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, niet snel geaccepteerd dat politici zich daarmee bemoeien. „Bovendien is Nederland zo dichtbevolkt dat pleiten voor een hoger geboortecijfer niet voor de hand ligt”, zegt De Lange. Dat de leiders van de twee radicaal-rechtse partijen in Nederland zelf geen kinderen hebben, speelt wellicht ook een rol.