Languages

  • Nederlands
  • English
  • Français
  • Deutsch

User login

Huwelijk in het nieuws

Trouwen nieuwe stijl betekent houden wat je hebt

By Coaching
No answers yet

 

Joined: 30-11-2012
Posts: 62
Wie trouwt wordt voortaan niet meer automatisch even arm of rijk als zijn nieuwe partner. Of dit ook helpt om vechtscheidingen te voorkomen, betwijfelt Matthieu Verhoeven in de Togacolumn.
 
Een jeugdige collega van mij is op zoek naar een heel oude zeer gefortuneerde man. Doel: huwelijk. En zij voegt daar meteen en zeer beslist aan toe: de enige gemeenschap die er zal zijn, is die van goederen.
 
Tot nu toe is het zo dat als je vóór je huwelijk geen huwelijkse voorwaarden maakt, je standaard in een gemeenschap van goederen terechtkomt. Zo ongeveer alles, zowel schulden als bezittingen, wordt gemeenschappelijk. Afhankelijk van de uitgangspositie kan dat voordelig maar ook nadelig uitpakken, voor één van de echtelieden.
 
Nederland is een van de weinige landen op de wereld die de algehele gemeenschap van goederen als uitgangspunt neemt, tenzij partijen het vóór of tijdens hun huwelijk anders regelen. Het overgrote deel van de gehuwde Nederlanders (ongeveer 75%) is dan ook in gemeenschap van goederen getrouwd. Hoewel het maken van huwelijkse voorwaarden in de loop der tijden iets gebruikelijker is geworden, doen veel mensen het niet. Is dat gemakzucht of een uiting van het volstrekte vertrouwen in de ander, zowel voor het huwelijk alsook bij de echtscheiding?